5 vragen aan… Pim de Waard

In aanloop naar de Subaru BeachBattle 2016 gaan we op zoek naar geheimen en tips van toprenners en recreanten die deelnemen aan de Subaru BeachBattle. Wat vinden ze zo mooi aan de sport? Hoe ervoeren zij de race eerder? En wat zijn hun ambities ditmaal? Dit en nog veel meer kom je te weten in de rubriek ‘5 vragen aan…’! Vandaag mountainbiker en oprichter van MTB de Zeeleeuw, Pim de Waard.

Wat maakt strandracen nou zo leuk?

Ik vind het mooie aan strandracen dat je altijd andere omstandigheden hebt: slecht strand, hoge golven, strak zand, wind mee, wind tegen. dus echt de afwisseling. Ik vind het een mooie tak van het mountainbiken. Maar dan is het wel weer heel anders natuurlijk. Het mulle zand rijden op techniek en er toch doorheen komen. Ik houd ook van lekker door de natuur crossen, met klimmetjes en zand: genieten van de natuur en lekker intensief bezig zijn.

Hoe bereid jij je voor op de race?

Eén keer in de week ga ik intensief trainen. De andere dagen geef ik zelf training en train ik zelf ook mee. Ik rijd van voor naar achter en maak veel kilometers. De dag voor de wedstrijd ga ik dan op tijd naar bed en eet ik goed. Dan ga ik met het team naar de wedstrijd. Ik zorg dat mijn fiets in orde is, zet de banden op spanning, en zorg dat alles soepel loopt.

Als ik niet zoveel training zou geven, zou ik zelf wel een paar keer in de week vaker gaan trainen, maar dit motiveert me ontzettend. Ik train renners van beginners tot gevorderden. Dus ook blokjes, dan ben je ook zelf bezig. Hier ben ik 10-11 jaar geleden mee begonnen om dit aan anderen over te brengen. In het najaar begin ik in september met strandracegroepen: 120 man die getraind worden door gemotiveerde trainers. Wedstrijdgericht of recreatief, dat maakt niet zoveel uit. Veel mensen met veel plezier, daar gaat het om.

Wat vind je van de keuze om wedstrijdrenners en recreanten apart te laten starten?

Zelf vind ik scheiding tussen recreanten en wedstrijdrijders goed. In Brouwersdam beviel dat goed. Je krijgt meer een wedstrijd als je alle licentiehouders tegelijk laat starten, met minder renners op het parcours. Aan de andere kant lijkt het mij soms wel jammer als je recreant bent en niet met de grote mannen mee kunt rijden. Maar ik vind het een goede opzet, want vernieuwing is goed.

Wanneer is de Subaru BeachBattle editie 2016 voor jou een succes?

Als ik lekker gereden heb, een hoop uitdaging heb gehad en de finish heb gehaald zonder lekke banden of valpartijen. Tevreden gezichten na afloop. Achteraan eindigen met een fantastische wedstrijd is ook al mooi. Tijdens de wedstrijd ben ik niet zoveel bezig met de renners die ik train, maar na afloop kijk ik wel altijd gelijk even wat ze hebben gedaan, of ik vraag het even rond in de groepsapp. Het leuke is: door zand rijden kunnen veel ‘Zeeleeuwen’ goed, dus dat hebben wij ze wel geleerd.

Welke tip zou je jouw mederenners willen meegeven?

Kies een goede bandendruk, niet te hard, want je hebt een hoop op- en afgangen en mul zand. Gedraag je in de wedstrijd, heb respect voor elkaar. Geniet ervan!


IK WIL MIJ OOK INSCHRIJVEN VOOR DE BEACHBATTLE!

archief