5 vragen aan… Steven de Jongh

In aanloop naar de Subaru BeachBattle 2016 gaan we op zoek naar geheimen en tips van toprenners en recreanten die deelnemen aan de Subaru BeachBattle. Wat vinden ze zo mooi aan de sport? Hoe ervoeren zij de race eerder? En wat zijn hun ambities ditmaal? Dit en nog veel meer kom je te weten in de rubriek ‘5 vragen aan…’! Vandaag ex-professional en ploegleider van Trek-Sagafredo: Steven de Jongh.

Wat maakt strandracen voor jou persoonlijk zo mooi? 

Ik vind het persoonlijk heerlijk om zo dicht bij de kustlijn te sporten op een eerlijke ondergrond. Ben je goed, dan kun je mee, ben je slecht, dan word je eraf gereden. Het ongedwongen sfeertje en het starten met zoveel mensen tegelijk (van alle niveau’s) geeft iets heel speciaals.

Op Strava kunnen mensen jouw fietsritjes dagelijks volgen. Waar haal je de tijd vandaan om nog zoveel op de fiets te zitten?

Ik maak er echt tijd voor vrij, dus meestal sta ik om 5:45 op tijdens de Tour en andere wedstrijden en ga ik anderhalf uur fietsen (weer of geen weer). Dit is het enige moment van de dag waar ik tijd heb voor mezelf. De rest van de dag ben ik bezig met de wedstrijd en de logistiek eromheen. Tijdens de trainingskampen kan ik wat meer fietsen tijdens de rustdagen van de renners, dus dan ga ik voor wat langere tochtjes.

Strandracen wint aan populariteit. Hierdoor is de kalender van november tot maart stampvol en hebben organisaties het moeilijk om veel deelnemers aan de start te krijgen, dus kiezen ze er soms voor om het klein en simpel te houden. Waar gaat jouw voorkeur naar uit: een eenvoudige race met een klein deelnemersveld of een groot, professioneel evenement met een hele entourage eromheen?

Ik vond HVH-DH een heel mooi evenement, maar ook van een kleine wedstrijd zoals Langevelderslag kan ik genieten. Het af en toe gewoon mee kunnen doen is voor mij al heel speciaal. Gewoonweg omdat mijn weekenden meestal al drukbezet zijn.

Even een hypothetische vraag. Stel dat jouw ‘poulain’ Alberto Contador het (in een strandrace) opneemt tegen de Nederlandse strandtop, wat zou er gebeuren?

Alberto zou dan sowieso willen meedoen om te winnen, dus waarschijnlijk komt-ie dan een paar dagen eerder om al zijn materiaal in orde te brengen en het gevoel te krijgen met het strand. En hem kennende doet ie dan gewoon mee voor de prijzen. 

Tot slot: wil jij op 27 november ook écht winnen of is alleen het meedoen inmiddels belangrijker voor jou?

Meedoen is het belangrijkst en het liefst zo ver mogelijk vooraan. Winnen is leuk maar niet meer de drijfveer. Genieten van het afzien en lekker meerijden. Ik doe liever 5x teveel werk op kop dan me te sparen om een prijsje te rijden. 


IK DOE OOK MEE!

archief