BeachBattle TechniekTip #1 – Strandbanden en spanning

Over het gebruik van strandbanden zijn de meeste fietsers het wel eens. Hoe minder profiel hoe beter. En hoe breder een band is, hoe groter het draagvlak op het zand wordt.

Ook zien we tegenwoordig steeds bredere velgen waardoor de strandbanden een nog beter en daardoor voorspelbaarder gedrag krijgen. Dat zijn geen geheimen. De bandenspanning is een heel ander verhaal. Hierin zijn veel factoren van belang. Hoe dik is het rubber op je band? Van wat voor compound is de band gemaakt? Welk gewicht heeft de berijder? Wat zijn de omstandigheden op het strand, is het zand los en mul of juist compact en hard?

Wat je hierin helpt, is om zelf op het strand te gaan rijden in verschillende omstandigheden. Neem een pomp met drukmeter mee om te kijken wat er gebeurt als je meer of juist minder druk in je band doet in verschillende omstandigheden.
Ook zul je door vaker op het strand te rijden, het strand ‘leren lezen’. Donker gekleurd zand of juist licht zand, hoe voelt dat als je erop rijdt? Wat gebeurt als je tegen de waterrand rijdt of juist net erin? Zoals je al merkt; over banden en spanning valt heel veel te zeggen.

Een vuistregel is dat waar je normaal in het bos rijdt met 2 bar je op het strand (in het algemeen) 40% minder druk nodig hebt. Snel samengevat kunnen we zeggen: (veel) oefening baart kunst!

 

archief