Beachboys en Bosnimfen, Strandrijders op het mountainbike parcours van Zeist-Austerlitz

Verslag van een excursie van 7 strandrijders naar het glooiende landschap van de Utrechtse Heuvelrug.

Met nog 72 dagen te gaan voor de zesde editie van De Subaru BeachBattle trekken 6 Noordhollandse strand- en duinfietsers richting de Utrechtse Heuvelrug voor een excursie naar het mountainbike parcours in Zeist en Austerlitz.

Hoewel we dit rondje ieder jaar een keertje rijden, ligt het niet echt in onze comfort-zone. Zoveel single-tracks rijden we helemaal niet. Voordeel hiervan is wel dat de voorpret de avond ervoor al begint. Welke banden zet jij erop? Hoeveel bar pompen jullie er in?

Om ongeveer half tien in de ochtend komen we aan op Allurepark ‘De Krakeling’ in Zeist dat wij nog gewoon kennen als ‘Camping de Krakeling’. Boskapitein Bram staat ons al op te wachten. Hij en Mieke bivakkeren hier het hele zomerseizoen met hun caravan op een vaste plek. Dat wordt vandaag dus onze uitvalsbasis. Met een lichte bewolking en een graadje of 18º een ideale dag om te fietsen. We hebben er zin in! 

Na de regenval van de afgelopen dagen ligt het parcours er prima bij. Niet zoals vorig jaar toen het gedeelte van het traject met de steilste klimmetjes en de heftigste dipjes door droogte was afgesloten. Het is twee uur buffelen en we rijden bijna alleen maar haarspeldbochtjes omhoog en haarspeldbochtjes omlaag. Als iemand (Hans, uiteraard) lek rijdt, is het bijna aangenaam om de grip op het stuur even los te kunnen laten en de beursgebeukte polsen, al is het maar voor een paar minuutjes, rust te kunnen gunnen.

Het mountainbike parcours kent drie lussen die we allemaal achter elkaar rijden. In totaal een dikke 36 kilometer. Even een banaantje of mueslireep uit je achterzak trekken, is er niet bij. Je hebt ècht allebei je handen nodig op het stuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat als we terugkomen op de Krakeling we ons het slagroomgebak van Mieke goed laten smaken en ook de broodjes kroket vinden gretig aftrek. Het zonnetje komt nog om de hoek kijken en voor we al te loom worden, besluiten we weer terug te rijden naar de kust.

Het was een mooi ochtendje buiten spelen voor gevorderden. Benieuwd hoeveel Zeist-rijders we zondag 24 november bij ons op het strand mogen verwelkomen!

archief