Kettingonderhoud en het strand

Je fietsketting heeft veel te lijden op het strand. Zand en zout water zijn niet de meeste ideale combinatie voor het behoud van je draaiende delen. Er zijn momenteel 2 soorten smeermiddelen verkrijgbaar voor je fietsketting. Smeermiddelen op oliebasis en op waxbasis.

Het grote verschil zit in het feit dat je met wax elke keer een nieuw laagje op je ketting aanbrengt waardoor je als het ware een dikke beschermlaag op je ketting opbouwt. Zeker op het strand is dit iets wat fijn is voor je ketting is. Een ander voordeel van wax is dat vuil zich niet kan hechten op de ketting. Een nadeel van wax is dat deze met koude temperaturen kan ‘bevriezen’ waardoor de ketting juist moeilijker draait.

Bij het gebruik van olie worden alle draaipunten van de ketting goed bereikt en worden deze dus soepeler. En nadeel van olie is dat olie zand en vuil kan vasthouden omdat dit eraan kan blijven plakken.

Voor beide smeermiddelen valt dus iets te zeggen. Feit is wel dat je beide smeermiddelen niet door elkaar kunt gebruiken. Een smeermiddel op basis van wax zal zich niet hechten op een ketting die geolied is. Hierdoor kun je dus geen laag opbouwen. Een smeermiddel op basis van olie doet de eventuele wax op een ketting oplossen waardoor, zeker in het begin, de olie niet alle draaipunten zal bereiken.

Wil je van het ene soort smeermiddel overstappen op de ander dan zul zul je eerst je ketting geheel moeten reinigen.

Smeren van de ketting kun je het beste doen op het gedeelte tussen de voor- en de achtertandwielen. Neem zowel de boven- als de kant mee. Draai je pedalen een paar omwentelingen rond zodat je de hele ketting hebt gehad. Smeer niet op je tandwielen, het smeermiddel kan in je lagers lopen en dat kan juist schade veroorzaken. Als de ketting gesmeerd is dan worden de tandwielen automatisch ook gesmeerd.

Heb je een smeermiddel op basis van olie gebruikt, laat het dan intrekken en droog je ketting voor de volgende rit af. Hoe droger de ketting aan de buitenkant is hoe minder vuil eraan kan blijven plakken. Heb je een smeermiddel op basis van wax gebruikt dan hoef je niet af te drogen, je wilt juist een laag opbouwen.

archief