De Muur van WaZ of waarom klimmen we eigenlijk in procenten en niet in graden?

De Muur van Waz, een klim van 18% bij 'De Liefhebbers aan Zee' in het parcours van de Subaru BeachBattle Wijk aan Zee.

Iedere Wijk aan Zeeër en iedereen die de BeachBattle heeft gereden, kent de klim bij De Liefhebbers aan Zee ofwel ‘De Muur van WaZ’. Een kuitenbijtertje van 100 meter lang die je vanaf het strand, over betonplaten, recht het duin op laat klimmen.

Maar hoe steil is onze muur nu? En waarom drukken we eigenlijk alle hellingen uit in procenten en niet in graden?

Voor bochten en hoeken op een vlakke ondergrond gebruiken we graden. De bocht voor de Muur van WaZ is bijvoorbeeld een haakse bocht van 90°. En als we na Heliomare weer richting de Noordpier rijden, zijn we 180° omgekeerd. Maar de Muur van WaZ beklimmen we met 18 procent. Wat overigens iets héél anders is dan 18 graden.

Bij een hellingshoek gebruiken we liever procenten omdat een dergelijk getal de verhouding van het aantal meters omhoog ten opzichte van het aantal meters (horizontaal) vooruit, beter weergeeft. Toevallig is onze Muur van WaZ precies 100 meter lang en klimt-ie 18 meter omhoog het duin op. Dat is dus 18 meter omhoog per 100 meter vooruit en daarom heeft de klim bij De Liefhebbers aan Zee dus een helling van 18%.

De hellingshoek van een driehoek in graden kun je berekenen als je drie waarden van de driehoek weet. En die hebben we natuurlijk: de basis is 100 meter lang en de hoogte is 18 meter. De hoek tussen deze twee lijnen is uiteraard 90°. Hieruit volgt dat de hellingshoek 10,2° is (zie bijvoorbeeld driehoekberekenen.nl)

Als we per 100 meter vooruit ook 100 meter zouden stijgen, dus 1 op 1, dan is de stijging 100%. Maar als je hier de driehoek van tekent, is de hellingshoek ‘slechts’ 45°… Bij een hellingshoek van 90° sta je voor een wand die loodrecht omhoog gaat. Een èchte muur dus. Het stijgingspercentage kan dan zelfs oneindig groot zijn.

De stijging in procenten is ook makkelijker weer te geven in hele getallen dan de hellingshoek in graden want we delen 45 graden door 100 procenten.

Zelf de Muur van WaZ rijden?

Schrijf je hier in

voor de BeachBattle van Wijk aan Zee op 19 februari 2023

archief