Testrit – ff wennen

Met een ‘gemeensmerig kruipolietje’ heeft John het technische euvel die ochtend uiteindelijk weten te verhelpen. Het was krap en spannend, met nog maar een paar uur voor de start dinsdagavond. Maar het lukte hèm uiteindelijk wel. Veel ervaring. Dus kon ik toch meerijden met de Beach Battle Summer Edition. Luttele uren later wou ik dat er ook zo’n olie-tje bestaat voor m’n lichaam…

Want het was weer even wennen. Voor de eerste keer weer op het strand. Voor het eerst weer op de strandfiets sinds maart. Voor het eerst weer lange stukken door het zand dat zo verrekte kan zuigen aan je snelheid. En dan is de conditie ook nog niet ‘je van het’.
”Ja pap, dat doe je niet goed. Dat zeg je ook altijd tegen mij: ‘zorg dat je je spullen op tijd klaar hebt’. En nu…” Dochterlief van 16 zwijgt veelbetekenend. Maandagavond in de schemerig wordende tuin, net na m’n hardgrondige verwensing.
Ik heb ‘r goed opgevoed. Da’s duidelijk. Ik krijg m’n wijze les als een boemerang terug om de oren. Geef grif toe. Kan niet anders. Schijnt ook goed te zijn, toegeven, als ouder. Maar het achterwiel gaat er niet van draaien.

Roest houdt de Specialized-palletjes vast, terwijl ze nu juist vrij moeten bewegen om het achterwiel te kunnen laten freewheelen. Maar dat het zo werkt, hoor ik pas later als John z’n olie-truukje heeft gedaan. Ik had m’n fiets ook beter niet zo na het afspoelen van de laatste strandrace in Zandvoort aan de muur kunnen hangen. Je moet ‘m eigenlijk een paar dagen in huis drogen, bij de verwarming. Dan trekt al het vocht uit de naven en ontloop je roest. Zeggen de mannen van Presto.
Eerlijk is eerlijk: slim is het niet om je strandfiets pas ’s avonds ervoor rijklaar te maken uit de zomerstalling. John en Roel hebben gelijk. Zoals wel vaker. Ze peperen het behoedzaam in. Ik weet het allemaal wel, en kan me na een jaar strandfietsen niet echt meer verbergen achter het feit dat ik beginner ben. Enthousiast fietser of niet, een man moet toch z’n verantwoordelijkheden nemen. Ook ten opzichte van je materiaal. Geen zin na een potje lekker fietsen, drukdruk, geen goede werkbank of gewoon geen zin vette handen te krijgen. Dat soort smoezen. Het moet maar eens afgelopen zijn.
Na een half uur crossen over het strand van Wijk aan Zee draait dinsdagavond alles weer lekker soepel. Van band tot helm – alle techniek en al het vlees&bloed. Het moment van ‘wat doe ik hier in godsnaam?!’ en ‘wat vind ik hier ook al weer zo leuk aan?’ liggen ineens achter me. Prachtig hoe dat toch werkt! Wat is strandfietsen met z’n veertigen met de ruisende zee als decor toch heerlijk!

Maar na een uur is het ineens over en duren de rondes ineens een minuut langer en later 2 extra. Opkomende kramp links in de benen, rechts, voor en achter ook ergens. Moet ik lichter trappen? Juist aanzetten of meer ontspannen? Gaan verzitten? Want ook de onderrug klaagt. En later in de SunSeaBar blijkt gaan zitten ook best moeizaam door de zere billen.
Het is duidelijk. De Summer Edition is niet alleen een test van techniek, maar ook van lichaam en geest. Alles dus. ‘Beste Noor, hoe staan we ervoor?’ Zoiets. Een mooie opname, een meting. Niet zozeer een krachtmeting met andere strandhazen (al halen die wel het beste uit je naar boven), als wel een meting van wat je op dit moment in huis heb.
En net als met ‘de mannen van de Rijksstraatweg’ is er ook hier een uitweg. Want binnenkort starten, net als vorig jaar, de mountainbike Beach Battle clinics. Tien of 15 trainingen op de zaterdagochtend. ‘De ultieme voorbereiding op de Beach Battle’ van de 29e november, zo beloven Sander, Arielle en Jeroen. Gericht op kracht, snelheid, vermogen, tactiek, techniek, voeding, materiaal, onderhoud.
Het mag dan wel een opname zijn, zo troost ik m’n ego, het is maar moment-opname. Alle groei is nog mogelijk. We gaan weer een mooi strandseizoen tegemoet!

Mountainbiker Henk van Zanten schrijft op deze plek regelmatig over het fietsen. Van heuvel tot strand, van zuid tot noord. Waarom uitdagingen moeten, tandwielen horen te knarsen en vriendschap zo’n mooie brandstof is. Bespreekt technische tips, praktijkervaringen en advies van tegenstanders en pelotongenoten. Hoe makkelijk het is op de fiets te stappen en wat weg te trappen. Dat alles met veel vaart èn humor. Want mountainbiken is gewoon overal goed voor!

Foto Kees Blokker, Beverwijk

archief